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fave secche bollite

FAVE SECCHE BOLLITE
FAVI A CUNIGGHIU CU CAPPOTTU O SPIZZICATI
Si mettinu la sira prima ammoddu all’acqua li favi sani (cu cappottu) o spizzicati, livannucci la tistuzza. Si cocinu nna l’acqua chiuttostu abbunnanti cu quarchi spicchiu d’agghia sanu, chi si leva doppu cotti. Quannu sunnu freddi cotti, si cci metti sali, agghiu e riganu. Si mancianu a pizzicareddu, jittannu li scorci. Fannu beni pi cu’ àvi stommacu delicatu: purificanu … santificanu, si tira la scorcia e sananu!

FAVE SECCHE BOLLITE
Più che di una pietanza vera e propria si tratta di un passatempo gastronomico, che è indicato, tra l’altro, per normalizzare la funzionalità gastrica dei bambini. Per preparare le fave secche alla cottura, si mettono in acqua la sera precedente con tutta la buccia, togliendo soltanto il “cappello”. L’indomani si risciacquano e si fanno cuocere a fuoco lento in acqua salata con alcuni spicchi d’aglio. A cottura ultimata, si condiscono con olio e origano. Normalmente si mangiano con le mani, stringendo con il pollice e l’indice la parte inferiore della fava, in modo che dalla parte opposta esca l’interno e fra le dita rimanga la buccia.